Wtw-systeem onderhoud

Wtw reinigen en onderhouden noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat

Om een goede ventilatie en een comfortabele warmte in uw woning te handhaven, speelt uw warmteterugwinsysteem (WTW) een cruciale rol. Om er zeker van te zijn dat het systeem optimaal blijft functioneren en een gezond binnenklimaat te waarborgen, is regelmatig onderhoud van uw WTW-installatie noodzakelijk. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt uw installatie volledig gereinigd en grondig geïnspecteerd. 123Air.nl, met uitgebreide ervaring in WTW-onderhoud, is volledig gecertificeerd en staat klaar om uw installatie in topconditie te houden.

100% van onze klanten beveelt ons aan

Kosten van onderhoud en reinigen van uw WTW systeem

Wtw eenmalige reiniging

Eenmalige reiniging volledig

Onderhoud en reiniging van de box

Reiniging van de luchtkanalen

Reiniging van de ventielen

Meting van de afzuigcapaciteit

Afstelling van het systeem en de ventielen

Advies over gebruik van het ventilatiesysteem

€295, - eenmalig

Box vervangen + reiniging

Vervanging box + reiniging kanelen

Vervangen ventilatiebox

Reiniging van de luchtkanalen

Reiniging van de ventielen

Meting van de afzuigcapaciteit

Afstelling van het systeem en de ventielen

Advies over gebruik van het ventilatiesysteem

Vraag offerte aan

Wtw box reiniging

Eenmalige reiniging box

Onderhoud en reiniging van de box

Advies over gebruik van het ventilatiesysteem

Reiniging van de luchtkanalen

Reiniging van de ventielen

Meting van de afzuigcapaciteit

Afstelling van het systeem en de ventielen

€120, - eenmalig

Minder kans op schimmels en vocht

Altijd schone, gezonde lucht in huis

Afname energieverbruik en lawaai

Waarom is wtw onderhoud zo belangrijk?

Warmteterugwinning (WTW) ventilatie is van essentieel belang voor uw gezondheid. Dagelijks ademt u zo'n 11.000 liter lucht in, waarvan ongeveer 80% wanneer u binnen bent. Een adequaat ventilatiesysteem, goed onderhouden, is noodzakelijk om vocht en vuil in huis af te voeren.

Een gebrekkige ventilatie kan resulteren in een te vochtig binnenklimaat, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidproblemen, en luchtwegaandoeningen zoals astma of allergieën. Regelmatig onderhoud aan uw WTW-systeem bevordert goede ventilatie, waardoor u zich altijd energiek en fris voelt.

Hoe werkt een wtw systeem?

Een warmte terugwin systeem bestaat meestal uit een unit (motor), een ventilator en meerdere afzuigpunten en inblaasopeningen. Door de afzuigpunten wordt gebruikte lucht afgezogen, die wordt gefilterd en wordt gebruikt om frisse buitenlucht te verwarmen. Op deze manier voert een wtw systeem continu verwarmde frisse lucht aan en gebruikte lucht af.

Heb ik mv of wtw?

Mechanische ventilatie kent twee varianten: MV en WTW. Het eerste systeem onttrekt uitsluitend vervuilde lucht en staat bekend als mechanische ventilatie. Het tweede systeem doet meer dan alleen lucht afvoeren; het voert tevens schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit type systeem wordt aangeduid als een warmteterugwin- of balansventilatiesysteem (WTW). Om te achterhalen welk type ventilatiesysteem in uw woning aanwezig is, kunt u de volgende kenmerken bekijken:

  • De grootte van de ventilatiebox, ook wel de motor van het systeem, is een onderscheidend kenmerk. In de meeste gevallen bevindt deze box zich in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Als de box ongeveer dezelfde grootte heeft als een wasmachine, wijst dit op een WTW-systeem. In het geval dat de box ongeveer zo groot is als een computerbeeldscherm, duidt dit op een mechanisch ventilatiesysteem. Dit eenvoudige verschil helpt u te identificeren welk type ventilatiesysteem in uw woning aanwezig is.

  • Een bijkomend kenmerk om het type ventilatiesysteem te identificeren, is het aantal ventielen in het plafond of in de muur. Als deze ventielen zich uitsluitend in de keuken, wc en/of badkamer bevinden, duidt dit op een mechanisch ventilatiesysteem. Wanneer er echter op meerdere locaties ventielen en/of roosters aanwezig zijn, heeft u hoogstwaarschijnlijk een WTW-ventilatiesysteem. Het aantal en de locatie van de ventielen bieden zo een heldere indicatie van het type ventilatiesysteem in uw woning.

Mv of wtw onderhoud nodig? Doe de Ventilatie onderhoudskiezer

Er bestaan twee vormen van mechanische ventilatie. Het eerste systeem onttrekt alleen vervuilde lucht en staat bekend als mechanische ventilatie. Het andere systeem doet meer dan enkel lucht afvoeren; het voert ook schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit betreft een wtw- of balansventilatiesysteem.

Vul de Ventilatie Onderhoudskiezer in met uw voorkeuren en ontdek direct welke vorm van ventilatie-onderhoud het beste aansluit bij uw behoeften.

Ventilatie onderhoudskiezer

Vraag 1

Welk ventilatiesysteem heeft u in huis?

De ventilatiebox van een mechanisch ventilatiesysteem heeft een grootte van een computerbeeldscherm.
Bij een warmte terugwin installatie heeft de unit de grootte van ± een wasmachine.

Vraag 2

Hoe wilt u uw ventilatiesysteem laten reinigen?

Wij bieden u twee opties:

  • Een complete reiniging van het systeem (kanalen en ventilatiebox); deze betaald u eenmalig.

  • Een reiniging van de ventilatiebox/wtw unit; dit is in abonnementsvorm.

Vraag 3

Is de ventilatiebox toe aan vervanging?

Is de ventilatiebox ouder dan 15 jaar, maakt deze lawaai en/of zuigt deze niet meer goed af?
Dan kunnen wij gelijktijdig met een eenmalige reiniging de box vervangen.

Vul uw gegevens en ontvang direct de uitkomt in uw mailbox & WhatsApp!

U ontvangt direct van ons een e-mail met de uitkomst van de door u ingevulde ventilatie onderhoudskiezer. Klik op 'Indienen' om het formulier te verzenden.

Hoe vaak moet u uw wtw systeem onderhouden en reinigen?

Zorg dat uw unit elke 2 jaar wordt gereinigd.

Laat daarnaast elke 6 jaar een volledige reiniging van het systeem uitvoeren

Wat zijn de voordelen van een wtw unit?

Een Warmteterugwinning (WTW) unit draagt bij aan gezonde lucht en een aangename temperatuur in huis. Ventilatie is te allen tijde van groot belang, en in nieuwbouwwoningen is een vorm van mechanische ventilatie zelfs verplicht. Door de hergebruik van warmte is een WTW-unit bijzonder energiezuinig, wat niet alleen gunstig is voor uw portemonnee maar ook voor het milieu.

Levensduur wtw installatie

De levensduur van een WTW-installatie is doorgaans ongeveer 15 jaar. Om optimaal van uw WTW-unit te kunnen blijven profiteren, is het essentieel om deze goed te onderhouden en regelmatig te laten afstellen. Een regelmatige reiniging, bijvoorbeeld eens in de twee jaar, draagt niet alleen bij aan een verlengde levensduur, maar zorgt ook voor een efficiëntere werking en behoud van een gezond binnenklimaat in uw woning.

Wat kost een wtw installatie?

Bij de kosten voor een WTW-installatie moet u denken aan enkele duizenden euro’s, inclusief een nieuwe WTW-unit en installatie. Ook moet u rekening houden met periodieke kosten voor WTW-onderhoud en reiniging. Hoewel het in eerste instantie een aanzienlijke investering lijkt, zal de besparing op energiekosten en het bevorderen van een gezond binnenklimaat deze investering op de lange termijn zeker rechtvaardigen. Neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.

Image

Minder kans op schimmel

Vermindering van luchtwegklachten.

Image

Afname energieverbruik en lawaai

Voor een comfortabel en duurzame woning.

Image

Gezond binnenklimaat

Altijd schone, gezonde lucht in huis

Stroomverbruik en geluid oude ventilatiebox

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog steeds een oude (wisselstroom) ventilatiebox in gebruik is. Deze verouderde boxen verbruiken jaarlijks ruim € 80,- aan stroom. Dit is meer dan de gecombineerde kosten van een wasmachine en een koelkast! In vergelijking hiermee verbruikt een nieuwe, energiezuinige ventilatiebox slechts tussen de 8 en 16 euro per jaar. Het niet onderhouden van een ventilatiesysteem dwingt het harder te werken om de lucht te verversen, wat resulteert in een toename van zowel het geluidsniveau van de ventilator als van de ventielen.

Milieu Centraal: “Onderhoud mechanische ventilatie essentieel”

Voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit in huis is continu ventilatie gedurende 24 uur per dag, het hele jaar door, noodzakelijk. Veel woningen zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Mariken Stolk van Milieu Centraal benadrukt: "Het is essentieel om dit ventilatiesysteem goed te onderhouden." Hierbij wordt vaak een belangrijk onderdeel over het hoofd gezien: de ventilatiebox, die het hele systeem aanstuurt.

Let op de ventilatie in uw eigen huis

Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een slecht binnenklimaat en verhoogde zorgkosten. In huishoudens met ongezonde lucht in huis zijn mensen gemiddeld vaker en langer ziek. De voornaamste boosdoeners zijn gebrekkige ventilatie en achterstallig onderhoud, die vocht en schimmelvorming veroorzaken. Stof en schimmels hechten zich aan de wanden van de ventilatiekanalen, wat leidt tot een verslechterde luchtkwaliteit in huis. Omdat dit proces geleidelijk verloopt, realiseren mensen zich vaak niet dat slechte ventilatie de onderliggende oorzaak van gezondheidsklachten kan zijn.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Hoe moet ik een ventilatiesysteem plaatsen?

Wanneer u overweegt een nieuw ventilatiesysteem te laten plaatsen, is het raadzaam dit over te laten aan een vakman. Een optimaal functionerend systeem vereist een zorgvuldige berekening en plaatsing. De ventilatiespecialist zal grondig analyseren waar de afvoerpunten en luchtkanalen moeten worden geplaatst, en bepalen hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn per vierkante meter. Zelfs als u slechts een ventilatiebox wilt laten vervangen, is het verstandig dit over te laten aan een gespecialiseerde ventilatiespecialist zoals 123Air.nl. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en professioneel advies.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Bij de aanleg van een ventilatiesysteem heeft u de vrijheid om te kiezen welk type het meest geschikt is voor uw situatie. De meest populaire keuze is vaak de ventilatiebox met luchtkanalen. Dit systeem is in vergelijking met een WTW-systeem voordeliger in aanschaf en onderhoud, en neemt bovendien minder ruimte in beslag. Aan de andere kant biedt een WTW-unit aanzienlijke besparingen op stookkosten. Het is aan u om de beste optie te bepalen op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Is ventilatie verplicht bij een verbouwing of renovatie?

Sinds 2006 is een vorm van mechanische ventilatie verplicht in alle nieuwbouwwoningen. Deze verplichting geldt niet voor oudere woningen, omdat frisse lucht in dergelijke huizen doorgaans eenvoudiger via natuurlijke kieren naar binnen kan stromen. In het geval van verbouwingen waarvoor geen bouwaanvraag nodig is, is ventilatie niet strikt verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden. Het waarborgt namelijk een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het comfort in de woning.

Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem gereinigd worden?

Om te voorkomen dat een ventilatiesysteem vervuild raakt en daardoor niet meer optimaal functioneert, is regelmatig onderhoud essentieel. Vervuiling kan zich ophopen in de ventilatiekanalen en de ventilatiebox, waardoor de luchtdoorstroming wordt belemmerd. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot een ongezond binnenklimaat, met mogelijke gevolgen zoals een verhoogde concentratie van allergenen, schimmels en stofdeeltjes. Om een ongezond binnenklimaat te voorkomen raden wij aan:

  • Elke 6 jaar een eenmalige reiniging uitvoeren.

  • Elke 2 jaar de ventilatiebox reinigen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het contactformulier in

Dienst*

Recensies

Klanten waarderen 123Air.nl met een 5.0 uit 5.

Volg ons

Volgt ons op sociale media en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Certificeringen

© 123Air.nl 2024 (beeld: Anjali Agterberg)