Goede ventilatie is belangrijk

voor een frisse en gezonde

woning

Goede ventilatie in huis is essentieel

Een gezond binnenklimaat is van groot belang voor een gezonde levensstijl. Helaas is de luchtkwaliteit in veel woningen vaak minder gezond dan buiten. Een effectieve oplossing hiervoor is het continu vernieuwen van de lucht in uw huis door middel van ventilatie. 123Air.nl biedt gespecialiseerde ventilatiesystemen en staat klaar om u te ondersteunen bij het creëren van een gezond binnenklimaat. Ontdek op deze pagina meer over het belang van ventilatie, de diverse beschikbare ventilatiesystemen, en hoe wij u kunnen begeleiden bij het optimaal benutten van uw ventilatiesysteem.

Heb ik een mv of wtw?

Mechanische ventilatie kent twee varianten: MV en WTW. Het eerste systeem onttrekt uitsluitend vervuilde lucht en staat bekend als mechanische ventilatie. Het tweede systeem doet meer dan alleen lucht afvoeren; het voert tevens schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit type systeem wordt aangeduid als een warmteterugwin- of balansventilatiesysteem (WTW). Om te achterhalen welk type ventilatiesysteem in uw woning aanwezig is, kunt u de volgende kenmerken bekijken:

  • De grootte van de ventilatiebox, ook wel de motor van het systeem, is een onderscheidend kenmerk. In de meeste gevallen bevindt deze box zich in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Als de box ongeveer dezelfde grootte heeft als een wasmachine, wijst dit op een WTW-systeem. In het geval dat de box ongeveer zo groot is als een computerbeeldscherm, duidt dit op een mechanisch ventilatiesysteem. Dit eenvoudige verschil helpt u te identificeren welk type ventilatiesysteem in uw woning aanwezig is.

  • Een bijkomend kenmerk om het type ventilatiesysteem te identificeren, is het aantal ventielen in het plafond of in de muur. Als deze ventielen zich uitsluitend in de keuken, wc en/of badkamer bevinden, duidt dit op een mechanisch ventilatiesysteem. Wanneer er echter op meerdere locaties ventielen en/of roosters aanwezig zijn, heeft u hoogstwaarschijnlijk een WTW-ventilatiesysteem. Het aantal en de locatie van de ventielen bieden zo een heldere indicatie van het type ventilatiesysteem in uw woning.

Doe de ventilatie onderhoudskiezer

Vul in de ventilatie onderhoudskiezer uw voorkeuren in, en weet direct welke vorm van ventilatie onderhoud het beste bij u past.

Vraag 1

Welk ventilatiesysteem heeft u in huis?

De ventilatiebox van een mechanisch ventilatiesysteem heeft een grootte van een computerbeeldscherm.
Bij een warmte terugwin installatie heeft de unit de grootte van ± een wasmachine.

Vraag 2

Hoe wilt u uw ventilatiesysteem laten reinigen?

Wij bieden u twee opties:

  • Een complete reiniging van het systeem (kanalen en ventilatiebox); deze betaald u eenmalig.

  • Een reiniging van de ventilatiebox/wtw unit.

Vraag 3

Is de ventilatiebox toe aan vervanging?

Is de ventilatiebox ouder dan 15 jaar, maakt deze lawaai en/of zuigt deze niet meer goed af?

Vul uw gegevens en ontvang direct de uitkomst in uw mailbox & WhatsApp!

U ontvangt direct van ons een e-mail met de uitkomst van de door u ingevulde ventilatie onderhoudskiezer. Klik op 'Indienen' om het formulier te verzenden.

Hoe kunnen wij u helpen met uw ventilatie?

123Air.nl biedt diverse diensten op het gebied van ventilatie om u op verschillende manieren van dienst te zijn. Ervaart u problemen met uw mechanische ventilatiesysteem? Ontdek de mogelijke problemen en overweeg een vervanging van uw ventilatiebox. Wilt u zorgen voor een gezond binnenklimaat? Laat uw WTW-installatie reinigen of voer een ventilatiecheck uit om de efficiëntie van uw ventilatiesysteem te beoordelen. Bij 123Air.nl staan we klaar om uw ventilatiebehoeften aan te pakken en te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit in uw woning.

100% van onze klanten beveelt ons aan

Ventilatiesysteem onderhouden

Mechanische ventilatie

Eenmalige reiniging

Een mechanisch ventilatiesysteem is uitgerust met een motor die lucht afvoert via luchtkanalen, met name in ruimtes zoals uw keuken, badkamer en toilet. Kies voor een eenmalige reiniging om de optimale werking te behouden, en overweeg optioneel om direct uw ventilatiebox te laten vervangen. Hiermee zorgt u voor een continue frisse en gezonde luchtcirculatie in uw woning.

Onderhoud en reiniging van de kanalen, box en ventielen

Meting van de afzuigcapaciteit

Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

€225, -

Wtw ventilatie

Eenmalige reiniging

Een warmteterugwinsysteem benut de warmte van afgevoerde lucht om de verse toevoerlucht voor te verwarmen, waarna het deze opgewarmde lucht in uw huis blaast. Kies voor een eenmalige reiniging om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft functioneren en u optimaal kunt profiteren van de warmteterugwinning. Hiermee wordt uw woning voorzien van een continue en energiezuinige verwarming.

Onderhoud en reiniging van de kanalen, box en ventielen

Vervanging van de filters & meting van de afzuigcapaciteit

Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

€295, -

Image

Minder kans op schimmel

Vermindering van luchtwegklachten.

Image

Afname energieverbruik en lawaai

Voor een comfortabel en duurzame woning.

Image

Gezond binnenklimaat

Altijd schone, gezonde lucht in huis

Wat is ventilatie?

Ventilatie, het vernieuwen van de lucht in een ruimte, kan op diverse manieren plaatsvinden. Zelfs wanneer verse lucht via een open raam uw woning binnenkomt en vervuilde lucht het huis verlaat, wordt dit beschouwd als een vorm van ventilatie. Met de toenemende isolatie van woningen sinds de jaren '80 van de vorige eeuw en de groeiende bewustwording van het belang van frisse lucht, zijn mechanische ventilatiesystemen een standaard geworden. De meest gangbare ventilatiesystemen kunnen worden onderscheiden in reguliere mechanische ventilatie en warmte terugwin installaties (WTW).

Waarom ventilatie belangrijk is

Een goede ventilatie en luchtverversing zijn van vitaal belang, aangezien vervuilde lucht schadelijk is voor de gezondheid. Schimmels, tabaksrook en fijnstof kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid, benauwdheid en overmatige slijmvorming. Door uw woning continu te ventileren met behulp van een WTW-installatie of mechanisch ventilatiesysteem, creëert u een gezond klimaat en minimaliseert u de kans op schadelijke stoffen. Wilt u een gezond huis? Begin vandaag nog met effectief ventileren!

Hoe werkt ventilatie?

Ventilatie kan op natuurlijke wijze worden gereguleerd, waarbij verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd door temperatuur- en drukverschillen. De omvang van deze verschillen bepaalt de mate van luchtverversing. Echter, het nadeel van natuurlijke ventilatie is de vaak gepaard gaande tocht en koude lucht in huis, met name tijdens de winter, wat mensen ontmoedigt om voldoende te ventileren.

In vroegere tijden drong frisse lucht de huizen binnen via kieren en gaten. Met de verbeterde isolatie van huizen hebben moderne woningen nu mechanische ventilatiesystemen. Deze gemotoriseerde systemen voeren vervuilde lucht af met behulp van een motorisch systeem. Afhankelijk van het specifieke systeem wordt verse lucht aangevoerd via luchtkanalen of luchtroosters in de gevel en ramen. Dit zorgt voor een gecontroleerde en comfortabele ventilatie, zonder de ongemakken van tocht en koude lucht in huis.

Let op de ventilatie in uw eigen huis

Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een slecht binnenklimaat en verhoogde zorgkosten. In huishoudens met ongezonde lucht in huis zijn mensen gemiddeld vaker en langer ziek. De voornaamste boosdoeners zijn gebrekkige ventilatie en achterstallig onderhoud, die vocht en schimmelvorming veroorzaken. Stof en schimmels hechten zich aan de wanden van de ventilatiekanalen, wat leidt tot een verslechterde luchtkwaliteit in huis. Omdat dit proces geleidelijk verloopt, realiseren mensen zich vaak niet dat slechte ventilatie de onderliggende oorzaak van gezondheidsklachten kan zijn.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Hoe moet ik een ventilatiesysteem plaatsen?

Wanneer u overweegt een nieuw ventilatiesysteem te laten plaatsen, is het raadzaam dit over te laten aan een vakman. Een optimaal functionerend systeem vereist een zorgvuldige berekening en plaatsing. De ventilatiespecialist zal grondig analyseren waar de afvoerpunten en luchtkanalen moeten worden geplaatst, en bepalen hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn per vierkante meter. Zelfs als u slechts een ventilatiebox wilt laten vervangen, is het verstandig dit over te laten aan een gespecialiseerde ventilatiespecialist zoals 123Air.nl. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en professioneel advies.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Bij de aanleg van een ventilatiesysteem heeft u de vrijheid om te kiezen welk type het meest geschikt is voor uw situatie. De meest populaire keuze is vaak de ventilatiebox met luchtkanalen. Dit systeem is in vergelijking met een WTW-systeem voordeliger in aanschaf en onderhoud, en neemt bovendien minder ruimte in beslag. Aan de andere kant biedt een WTW-unit aanzienlijke besparingen op stookkosten. Het is aan u om de beste optie te bepalen op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Is ventilatie verplicht bij een verbouwing of renovatie?

Sinds 2006 is een vorm van mechanische ventilatie verplicht in alle nieuwbouwwoningen. Deze verplichting geldt niet voor oudere woningen, omdat frisse lucht in dergelijke huizen doorgaans eenvoudiger via natuurlijke kieren naar binnen kan stromen. In het geval van verbouwingen waarvoor geen bouwaanvraag nodig is, is ventilatie niet strikt verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden. Het waarborgt namelijk een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het comfort in de woning.

Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem gereinigd worden?

Om te voorkomen dat een ventilatiesysteem vervuild raakt en daardoor niet meer optimaal functioneert, is regelmatig onderhoud essentieel. Vervuiling kan zich ophopen in de ventilatiekanalen en de ventilatiebox, waardoor de luchtdoorstroming wordt belemmerd. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot een ongezond binnenklimaat, met mogelijke gevolgen zoals een verhoogde concentratie van allergenen, schimmels en stofdeeltjes. Om een ongezond binnenklimaat te voorkomen raden wij aan:

  • Elke 4 jaar een eenmalige reiniging uitvoeren.

  • Elke 2 jaar de ventilatiebox reinigen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het contactformulier in

Dienst*

Recensies

Klanten waarderen 123Air.nl met een 5.0 uit 5.

Volg ons

Volgt ons op sociale media en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Certificeringen

© 123Air.nl 2024 (beeld: Anjali Agterberg)