Mechanische ventilatiebox

vervangen

Ventilatiebox vervangen

Wilt u uw ventilatiebox laten vervangen? 123Air.nl verzorgt een snelle en vakkundige vervanging van uw oude unit door een nieuwe, kwalitatief hoogwaardige box. De grootste voordelen worden behaald wanneer ook de kanalen van het ventilatiesysteem grondig gereinigd worden. Deze gecombineerde aanpak levert het beste rendement op en resulteert in een stille en efficiënt werkende ventilatie, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe een geoptimaliseerd ventilatiesysteem niet alleen het comfort verhoogt, maar ook de energie-efficiëntie en uw algehele welzijn ten goede komt.

Of bekijk ons gehele aanbod voor onderhoud aan uw mechanische ventilatiesysteem.

Minder kans op schimmels en vocht

Altijd schone, gezonde lucht in huis

Afname energieverbruik en lawaai

Wanneer uw mechanische ventilatiebox laten vervangen?

Als uw mechanische ventilatiesysteem lawaai maakt of niet meer goed afzuigt, moet uw ventilatiebox vervangen worden. Ook als uw ventilatiebox ouder is dan 15 jaar, is deze toe aan vervanging.

Waarom uw mechanische ventilatiebox vervangen?

Het is verstandig uw mechanische ventilatiebox te laten vervangen, omdat oudere ventilatieboxen minder efficiënt werken, waardoor er minder gezonde lucht in huis komt. Daarnaast verbruiken oude boxen beduidend meer energie dan nieuwe modellen. Een tijdige vervanging van uw ventilatiebox draagt niet alleen bij aan een gezonder leefklimaat en energiebesparing, maar biedt tevens de mogelijkheid om te profiteren van moderne technologieën die de ventilatie-efficiëntie verder verhogen.

Uit onderzoek van HIER klimaatbureau blijkt dat oude ventilatieboxen, die nog in 2,2 miljoen huishoudens worden gebruikt, per jaar ruim € 80,- aan stroom verbruiken. Dat is meer dan de gecombineerde kosten van een wasmachine en een koelkast! Een moderne, zuinige box verbruikt tussen de 8 en 16 euro per jaar. Het vervangen van uw ventilatiebox zorgt dus niet alleen voor een gezonder leefklimaat in huis, maar biedt ook aanzienlijke kostenbesparingen! Overweeg daarom tijdig de overstap naar een efficiënter model en neem contact met ons op voor meer informatie over de voordelen van een geüpgraded ventilatiesysteem.

Onze ventilatieboxen

123Air.nl vervangt uw huidige ventilatiebox (ongeacht welk merk) door een nieuw model van Itho Daalderop of Zehnder, waarbij we modellen aanbieden met en zonder afstandsbediening. Onze adviseurs maken een inschatting welk model het beste past bij uw situatie. Deze investering heeft u binnen 5 jaar terugverdiend. Profiteer niet alleen van de verbeterde prestaties van een geavanceerde ventilatiebox, maar ook van de kostenbesparing op energieverbruik op de lange termijn.

Hoe haalt u het meeste uit uw nieuwe ventilatiebox?

Het vervangen van uw ventilatiebox levert de grootste winst op als ook de kanalen van uw ventilatiesysteem regelmatig worden gereinigd. Combineer het vervangen van uw ventilatiebox daarom met een eenmalige reiniging van uw ventilatiesysteem. Deze synergetische aanpak biedt u niet alleen het beste rendement in termen van energie-efficiëntie en prestatieverbetering, maar zorgt ook voor een optimaal binnenklimaat. Neem contact met ons op om deze gecombineerde service te bespreken en ontdek hoe 123Air.nl uw ventilatiesysteem kan optimaliseren voor maximale prestaties en comfort in uw woning.

100% van onze klanten beveelt ons aan

Milieu Centraal: "Het vervangen van de mechanische ventilatiebox is goed voor u en uw portemonnee"

In meer dan 90% van de huizen met mechanische ventilatie hangt nog een oude ventilatiebox uit de jaren tachtig of negentig. Volgens experts wordt het vervangen van de ventilatiebox in deze woningen om verschillende redenen sterk aanbevolen. Een moderne ventilatiebox kan niet alleen zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit en energie-efficiëntie, maar draagt ook bij aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat voor bewoners.

Stroomverbruik en geluid oude ventilatiebox

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog steeds een oude (wisselstroom) ventilatiebox in gebruik is. Deze verouderde boxen verbruiken jaarlijks ruim € 80,- aan stroom. Dit is meer dan de gecombineerde kosten van een wasmachine en een koelkast! In vergelijking hiermee verbruikt een nieuwe, energiezuinige ventilatiebox slechts tussen de 8 en 16 euro per jaar. Het niet onderhouden van een ventilatiesysteem dwingt het harder te werken om de lucht te verversen, wat resulteert in een toename van zowel het geluidsniveau van de ventilator als van de ventielen.

Milieu Centraal: “Onderhoud mechanische ventilatie essentieel”

Voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit in huis is continu ventilatie gedurende 24 uur per dag, het hele jaar door, noodzakelijk. Veel woningen zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Mariken Stolk van Milieu Centraal benadrukt: "Het is essentieel om dit ventilatiesysteem goed te onderhouden." Hierbij wordt vaak een belangrijk onderdeel over het hoofd gezien: de ventilatiebox, die het hele systeem aanstuurt.

Image

Minder kans op schimmel

Vermindering van luchtwegklachten.

Image

Afname energieverbruik en lawaai

Voor een comfortabel en duurzame woning.

Image

Gezond binnenklimaat

Altijd schone, gezonde lucht in huis

Let op de ventilatie in uw eigen huis

Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een slecht binnenklimaat en verhoogde zorgkosten. In huishoudens met ongezonde lucht in huis zijn mensen gemiddeld vaker en langer ziek. De voornaamste boosdoeners zijn gebrekkige ventilatie en achterstallig onderhoud, die vocht en schimmelvorming veroorzaken. Stof en schimmels hechten zich aan de wanden van de ventilatiekanalen, wat leidt tot een verslechterde luchtkwaliteit in huis. Omdat dit proces geleidelijk verloopt, realiseren mensen zich vaak niet dat slechte ventilatie de onderliggende oorzaak van gezondheidsklachten kan zijn.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Hoe moet ik een ventilatiesysteem plaatsen?

Wanneer u overweegt een nieuw ventilatiesysteem te laten plaatsen, is het raadzaam dit over te laten aan een vakman. Een optimaal functionerend systeem vereist een zorgvuldige berekening en plaatsing. De ventilatiespecialist zal grondig analyseren waar de afvoerpunten en luchtkanalen moeten worden geplaatst, en bepalen hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn per vierkante meter. Zelfs als u slechts een ventilatiebox wilt laten vervangen, is het verstandig dit over te laten aan een gespecialiseerde ventilatiespecialist zoals 123Air.nl. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en professioneel advies.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Bij de aanleg van een ventilatiesysteem heeft u de vrijheid om te kiezen welk type het meest geschikt is voor uw situatie. De meest populaire keuze is vaak de ventilatiebox met luchtkanalen. Dit systeem is in vergelijking met een WTW-systeem voordeliger in aanschaf en onderhoud, en neemt bovendien minder ruimte in beslag. Aan de andere kant biedt een WTW-unit aanzienlijke besparingen op stookkosten. Het is aan u om de beste optie te bepalen op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Is ventilatie verplicht bij een verbouwing of renovatie?

Sinds 2006 is een vorm van mechanische ventilatie verplicht in alle nieuwbouwwoningen. Deze verplichting geldt niet voor oudere woningen, omdat frisse lucht in dergelijke huizen doorgaans eenvoudiger via natuurlijke kieren naar binnen kan stromen. In het geval van verbouwingen waarvoor geen bouwaanvraag nodig is, is ventilatie niet strikt verplicht, maar wordt het wel sterk aangeraden. Het waarborgt namelijk een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het comfort in de woning.

Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem gereinigd worden?

Om te voorkomen dat een ventilatiesysteem vervuild raakt en daardoor niet meer optimaal functioneert, is regelmatig onderhoud essentieel. Vervuiling kan zich ophopen in de ventilatiekanalen en de ventilatiebox, waardoor de luchtdoorstroming wordt belemmerd. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan leiden tot een ongezond binnenklimaat, met mogelijke gevolgen zoals een verhoogde concentratie van allergenen, schimmels en stofdeeltjes. Om een ongezond binnenklimaat te voorkomen raden wij aan:

  • Elke 6 jaar een eenmalige reiniging uitvoeren.

  • Elke 2 jaar de ventilatiebox reinigen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het contactformulier in

Dienst*

Recensies

Klanten waarderen 123Air.nl met een 5.0 uit 5.

Volg ons

Volgt ons op sociale media en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Certificeringen

© 123Air.nl 2024 (beeld: Anjali Agterberg)